Czy słodycze sprzyjają powstawaniu trądziku? Tak, sprzyjają. Jednak nie zawsze przyczyną jest cukier. Wiele innych czynników może odgrywać rolę, w tym rodzaj skóry i jej wrażliwość na różne rodzaje cukru. Skonsultuj się z dermatologiem, jeśli podejrzewasz, że cukier jest czynnikiem przyczyniającym się do powstawania trądziku. Oprócz rozwiązania problemu trądziku, dermatolog będzie mógł również zalecić Ci odpowiednią pielęgnację, która pomoże Ci utrzymać czystą i zdrową skórę.
Pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym
Wiele osób uważa, że spożywanie pokarmów o wysokim indeksie glikemicznym poprawi ich cerę, ale inne badania wykazały, że może tak nie być. Trądzik może być związany z depresją, lękiem i niską samooceną, a badania pokazują, że aż 45% osób cierpiących na trądzik doświadcza również fobii społecznych. Związek między dietą a trądzikiem rośnie, a pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym mogą faktycznie przyczynić się do powstania tego problemu.
Banany
Istnieje kilka teorii na temat tego, czy banany promują trądzik. W jednym, ciężarne Tajlandki rutynowo jeść pół banana przed porodem. Mówi się, że zwiększa to szanse na poród. Inna teoria mówi, że banany zmniejszają stan zapalny i wybielają zęby. Niektórzy uważają, że banany mogą zapobiegać trądzikowi, ponieważ zawierają składniki odżywcze, które pomagają skórze walczyć z bakteriami – sekcja ta jest udostępniona przez redaktora portalu chronoexpert.ro. Ale inni badacze mają wątpliwości. Chociaż nie możemy zagwarantować korzyści z bananów, są one dobrą opcją dla osób cierpiących na trądzik.
Mleko
Czy wiesz, że nabiał może sprzyjać trądzikowi? Możesz uniknąć nabiału, unikając słodyczy i mleka, ale wydaje się, że nie działa to dla wszystkich. Mleko jest obecne w wielu produktach spożywczych, w tym w jogurcie, twarogu, kwaśnej śmietanie i serze. Jeśli chcesz całkowicie uniknąć nabiału, powinieneś przynajmniej ograniczyć jego spożycie przez sześć do ośmiu tygodni. Alternatywy bez nabiału obejmują mleko migdałowe i nerkowcowe. Podczas gdy nabiał jest niezbędnym elementem naszej diety, nadal powinniśmy go pić z umiarem. Cukier
Gdy cierpisz na przewlekły trądzik dorosłych, prawdopodobnie zastanawiałeś się, „Czy cukier sprzyja powstawaniu wyprysków?”. Chociaż może być kuszące, aby cieszyć się smakołykami i słodyczami, nie martwiąc się o zdrowie swojej skóry, spożywanie zbyt dużej ilości cukru nie jest dobrym pomysłem. Poza zatykaniem mieszków włosowych i pogarszaniem stanów przebarwień, cukier zwiększa również poziom cukru we krwi, co jest czynnikiem wywołującym stany zapalne. Oto, co możesz z tym zrobić.
Fast food
Zostało udowodnione, że jedzenie fast foodów może zaostrzyć trądzik. Powód jest prosty: fast foody mają wiele składników powodujących trądzik i niski ładunek odżywczy. Co gorsza, są one często smaczne! Zapalenie w mieszkach włosowych powoduje trądzik. Nic dziwnego, że tak wielu z nas ciągnie do fast foodów. Pomimo niezdrowego wpływu na nasze ciała, jedzenie fast foodów jest nadal popularnym sposobem na zaspokojenie zachcianki.
Zapalenie
Nowe badanie sugeruje, że pokarmy, które spożywamy, mogą przyczyniać się do powstawania wyprysków. Według Caroline Robinson, dyplomowanej dermatolog i założycielki gabinetu Tone Dermatology w Chicago, niektóre pokarmy są związane z trądzikiem. Podczas gdy dowody na temat żywności i trądziku są skąpe, produkty zwierzęce i biały chleb są notorycznymi winowajcami, istnieje ciekawy związek między żywnością pochodzenia roślinnego i trądzikiem. W rzeczywistości niektóre z tych pokarmów mogą nawet mieć właściwości zwalczające trądzik.
Insulina
Pierwsze pytanie, nad którym możesz się zastanawiać, to: Czy słodycze sprzyjają powstawaniu trądziku? Ogólnie rzecz biorąc, tak. Ludzie z trądzikiem mają tendencję do jedzenia większej ilości cukru i rafinowanych węglowodanów. Te pokarmy powodują szybki wzrost poziomu cukru we krwi, co wyzwala zwiększone uwalnianie hormonu insuliny. Oprócz zwiększenia ilości insuliny w organizmie, te pokarmy powodują wybuch stanu zapalnego w całym organizmie, co z kolei promuje wzrost bakterii P. Acnes. Na szczęście istnieją sposoby, aby zminimalizować skutki tych pokarmów i nadal cieszyć się słodyczami.
IGF-1
Istnieje coraz więcej dowodów łączących dietę z trądzikiem. Pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym i IGF-1 są powiązane z trądzikiem. Dzieje się tak, ponieważ IGF-1 zwiększa produkcję sebum i biomarkerów zapalnych. Surowa dieta może zahamować zarówno stan zapalny, jak i produkcję sebum. Jednak nie ma jeszcze wystarczających dowodów, aby wyciągnąć ostateczne wnioski. Są jednak pewne wskazówki. Oto najnowsze badania potwierdzające to skojarzenie.
Podobne tematy