Nietolerancja laktozy a trądzik – czy ma wpływ na trądzik?

Nietolerancja laktozy a trądzik - czy ma wpływ na trądzik?

Jeśli martwisz się o trądzik, możesz chcieć sprawdzić badania dotyczące Nietolerancji laktozy i trądziku. Nabiał może nasilać trądzik i powodować bolesne cysty pod skórą. Uważa się również, że mleko ma hormony, które promują trądzik. Wycinanie produktów mlecznych może pomóc oczyścić skórę. Jednak tego typu badania nie są rozstrzygające. Jeśli zdiagnozowano u Ciebie nietolerancję laktozy, powinieneś skonsultować się z lekarzem.

Niniejszy artykuł powstał dzięki wsparciu serwisu beautyday.com.pl

Metaanaliza badań dotyczących nietolerancji laktozy i trądziku

W metaanalizie badań dotyczących nietolerancji laktozy i trądziku naukowcy zbadali związek między spożywaniem nabiału a rozwojem trądziku. Naukowcy przeanalizowali dane z odpowiednich badań i stwierdzili, że częste spożywanie produktów mlecznych może sprzyjać rozwojowi trądziku. To, czy spożywanie nabiału zwiększa ryzyko wystąpienia trądziku, jest kwestią opinii, ale niedawna metaanaliza sugeruje, że częste spożywanie nabiału może pogorszyć to schorzenie.

Choć może się to wydawać zaskakujące, związek między mlekiem a trądzikiem nie jest do końca jasny. Istnieje kilka powodów, dla których mleko może zwiększać ryzyko wystąpienia trądziku. Niektórzy eksperci uważają, że hormony i bioaktywne cząsteczki z mleka mogą przyczyniać się do tego efektu. W 2012 roku Di Landro i wsp. odnotowali zwiększone ryzyko wystąpienia trądziku u osób, które spożywały mleko niskotłuszczowe i chude. Z drugiej strony Ulvestad i wsp. stwierdzili związek między spożyciem mleka niskotłuszczowego a trądzikiem u pacjentów z trądzikiem.

Heterogeniczność badań

Obecna metaanaliza wykazuje znaczną heterogeniczność wśród badań badających związek między spożyciem nabiału a trądzikiem, ze względu na różne cechy badań, w tym wiek, płeć i stwierdzenie spożycia mleka. Heterogeniczność była również wysoka wśród badań kobiet i tych w Ameryce Północnej. Autorzy metaanalizy wykorzystali jedynie najcięższe kategorie trądziku, co doprowadziło do uzyskania niezwykle wysokich współczynników szans.

Chociaż metaanaliza ma wiele ograniczeń, dostarcza nowych spostrzeżeń na temat związku między spożyciem nabiału a trądzikiem. Przegląd ten rzuca również światło na luki w wiedzy i ograniczenia poprzednich badań. W poprzednich przeglądach narracyjnych i systematycznych brakowało oceny heterogeniczności. Dlatego przyszłe badania powinny uwzględniać takie aspekty. Przegląd ten powinien być przydatny dla klinicystów i badaczy zainteresowanych potencjalnym związkiem pomiędzy spożyciem nabiału a trądzikiem.

Wpływ IGF-1 na nietolerancję laktozy i trądzik

Wykazano, że mleko, powszechny pokarm w większości społeczeństw zachodnich, zwiększa poziom hormonu IGF-1. Mleko krowie zawiera osiemdziesiąt procent kazeiny i dwadzieścia procent białek serwatkowych, które odpowiadają za jego działanie insulinotropowe. Stąd im wyższy poziom IGF-1, tym większe ryzyko wystąpienia trądziku. Oto kilka z tych badań.

Nie ma bezpośrednich dowodów na to, że IGF-1 jest odpowiedzialny za rozwój trądziku, ale stwierdzono, że stymuluje on nadnercza, które produkują DHT. Uważa się, że hormon ten odgrywa rolę w nasileniu trądziku, ponieważ sprzyja wzrostowi komórek nowotworowych. Natomiast spożywanie mleka wiąże się z podwyższonym poziomem IGF-1 w organizmie, który może powodować szereg chorób.

Efekt wycięcia nabiału

Istnieje pewna debata na temat związku między nabiałem a trądzikiem. Podczas gdy większość z nas nie ma nietolerancji laktozy, niektórzy ludzie mają. Istnieją dowody na to, że zbyt duża ilość nabiału może powodować trądzik torbielowaty – bolesne guzki pod skórą. Wycięcie nabiału może zapobiec pojawieniu się trądziku lub zmniejszyć go. Ale czy powinieneś całkowicie odciąć się od nabiału? To zależy. Ale dla większości ludzi może warto z nim poeksperymentować.

Wycięcie nabiału z diety może przynieść kilka korzyści, od czystszej skóry po zdrowszą ogólną cerę. Jednak nie jest to dla wszystkich, ponieważ niektórzy ludzie są wrażliwi na nabiał. Należy pamiętać, że efekty rezygnacji z nabiału są indywidualne i różnią się u każdego człowieka. Dlatego też eksperci przestrzegają przed rezygnacją z nabiału bez dobrego powodu. Poniżej wymieniono sześć skutków ubocznych odstawienia nabiału.

Wpływ diety mlecznej na nietolerancję laktozy i trądzik

Istnieje wiele powodów, dla których mleko może mieć negatywny wpływ na pojawienie się trądziku. Rolę w tej zależności może mieć zawartość nabiału, IG (indeks glikemiczny) oraz zawartość tłuszczu w mleku. IG mleka jest wysoki, co oznacza, że może przyczynić się do powstania trądziku, a także innych problemów zdrowotnych. Indeks insulinowy jest również ważnym czynnikiem branym pod uwagę przy ocenie, czy produkty mleczne powodują trądzik.

W tym badaniu oceniano zarówno ładunek glikemiczny diety, jak i wrażliwość zapalną badanych. Badani mieli wyższe spożycie mleka i lodów niż osoby z grupy kontrolnej, a także wyższe BMI i procentową zawartość tłuszczu w organizmie. Ponadto, uczestnicy zostali poproszeni o prowadzenie dziennika spożycia żywności przez trzy dni. Badani zostali również poproszeni o wypełnienie pomiarów antropometrycznych, takich jak wzrost i waga. Nasilenie trądziku było również oceniane przez dermatologa.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You May Also Like