Czy nabiał ma wpływ na trądzik?

Co jest przyczyną powstawania trądziku?

Czy nabiał ma wpływ na trądzik? To zależy od źródła i chemii organizmu. W zależności od źródła, niskotłuszczowe mleko może być lepsze na trądzik niż wysokotłuszczowe/lekkie mleko. Odpowiedź zależy od chemii ciała i rodzajów spożywanego nabiału. Oto kilka teorii na temat wpływu nabiału na trądzik. Na wypadek, gdybyś był ciekawy, wyjaśnię je krótko. Ostatecznie nabiał jest dobry dla Twojej skóry, więc możesz go bezpiecznie spożywać.

IGF-1-acne link

Od dawna wiadomo, że nabiał zwiększa poziom IGF-1 i insuliny w surowicy, dwóch najpotężniejszych hormonów w ludzkim organizmie. Ale wiele produktów mlecznych są pełne sztucznych hormonów wzrostu, które są znane, aby spowodować trądzik u ludzi. Oprócz sztucznych hormonów wzrostu, produkty mleczne zawierają znaczne ilości sterydów i androgenów-prekursorów. Chociaż hormony te nie powodują trądziku, mogą być związane z podwyższonym poziomem IGF-1 w organizmie. Hormon ten może być jednym z czynników biorących udział w powstawaniu trądziku, a produktów mlecznych powinny unikać osoby ze skórą trądzikową lub te, które są w ciąży – cytat ten jest produktem badań redakcji serwisu laboratorcontroldoping.ro.

Związek IGF-1 z trądzikiem opiera się na fenotypowym uwarunkowaniu genetycznym znanym jako zespół Larona. Choroba ta powoduje pierwotną niewrażliwość organizmu człowieka na hormon wzrostu. Podczas ciąży, kobiety karmiące piersią powinny monitorować poziom IGF-1, aby zapewnić dzieciom odpowiednie odżywianie, ponieważ są one bardziej podatne na raka i choroby serca. Ale pomimo tych ustaleń, nabiał może być dobrym źródłem wapnia dla rosnącego dziecka. W rzeczywistości mleko było znane z pobudzania wzrostu kości u myszy, co jest kolejnym powodem jego wysokiego spożycia.

Trądzik to powszechna choroba skóry charakteryzująca się otwartymi i zamkniętymi zaskórnikami, grudkami i krostami. Choroba ta może prowadzić do powstawania ciężkich blizn. W patogenezie trądziku istotną rolę odgrywa rozwój reakcji zapalnych wywołanych przez komórki Th17 oraz insulinopodobny czynnik wzrostu-1, hormon regulujący syntezę androgenów w nadnerczach.

Teoria mleczno-trądzikowa

Teoria mleczno-trądzikowa mówi, że produkty mleczne mogą przyczyniać się do powstawania trądziku poprzez wpływ na poziom hormonów. Ponieważ mleko jest produkowane głównie przez ciężarne krowy, może wpływać na poziom endogennych hormonów. Mleko zawiera również insulinopodobne czynniki wzrostu, które mogą wpływać na produkcję sebum. Ten nadmiar sebum może powodować trądzik. Jednak inne źródła produktów mlecznych, takie jak ser i jogurt, raczej nie powodują trądziku.

Innym możliwym wyjaśnieniem jest to, że hormony wzrostu produkowane w mleku powodują trądzik. Hormony te powodują trądzik, ponieważ powodują zatykanie się skóry. Hormony mleczne mogą również zaburzać poziom insuliny. Produkty mleczne mogą powodować trądzik, gdy są spożywane w dużych ilościach. Najbardziej prawdopodobnym winowajcą jest chude mleko. Ale inne teorie sugerują, że produkty mleczne mogą wpływać również na skórę trądzikową. Choć teoria ta jest kontrowersyjna, ma pewne zalety.

W dużym badaniu kohortowym opartym na kwestionariuszu, Adebamowo i wsp. znaleźli pozytywny związek pomiędzy spożyciem nabiału a trądzikiem u uczestniczek. Badanie to nie uwzględniało jednak płci uczestników, więc wyniki mogą nie mieć zastosowania do mężczyzn. Ponadto, niewielki rozmiar próbki w badaniu może nie być reprezentatywny dla mężczyzn ze skłonnością do trądziku. Tak więc, najlepiej nie ignorować teorię mleka z trądzikiem jeszcze.

Niskotłuszczowe/lekkie mleko

Ostatnie badanie sugeruje, że produkty mleczne mogą pogorszyć trądzik u nastolatków. Podczas gdy badacze nie są w stanie wyciągnąć ostatecznych wniosków, ich ustalenia wspierają związek między mlekiem a pryszczami. Naukowcy przeanalizowali diety 47 355 kobiet ze szkół średnich. Wśród badanych znalazły się dziewczęta, które piły niskotłuszczowe/lekkie mleko co najmniej trzy razy w tygodniu oraz kobiety, które piły wysokotłuszczowe mleko co najmniej cztery razy w tygodniu.

W innym badaniu stwierdzono pozytywny związek między spożywaniem mleka chudego i niskotłuszczowego/lekkiego a występowaniem wykwitów trądzikowych. Nie stwierdzono jednak istotnego związku między zawartością tłuszczu w produktach mlecznych a trądzikiem. Badanie uzupełniające z 2008 roku nie wykazało znaczącego związku między zawartością tłuszczu w mleku a trądzikiem. Jednak kobiety, które spożywały więcej chudego mleka w okresie nastoletnim, miały wyższy poziom trądziku. W 2012 r. w podobnym badaniu obejmującym 6000 kobiet stwierdzono pozytywny związek między chudym mlekiem a trądzikiem.

Jednak ostatnie badanie w Journal of the American Academy of Dermatology sugeruje, że spożywanie niskotłuszczowego/chudego mleka nie jest odpowiedzialne za trądzik. Ale mleko jest istotnym elementem diety, więc nie ma dobrego powodu, by ograniczać jego spożycie. Na przykład, mleko niskotłuszczowe zawiera więcej przeciwutleniaczy niż mleko pełnotłuste, więc może być korzystne dla zapobiegania trądzikowi. Ponadto, to niskotłuszczowe/lekkie mleko jest tańsze niż mleko pełne i łatwiej je znaleźć w supermarketach.

Mleko o wysokiej zawartości tłuszczu/skim

Badanie opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition sugeruje, że mleko o niskiej zawartości tłuszczu/skim jest pozytywnie związane z umiarkowanym trądzikiem u nastolatków. Pełnotłuste mleko było negatywnie związane z umiarkowanym trądzikiem u nastolatków. Poprzednie badania, które łączyły dietę z trądzikiem były ograniczone w liczbie, a wiele z nich miało wady metodologiczne, takie jak mała liczebność próby, tendencja do przypominania i niewalidowane dzienniki żywności. Niniejsze badanie jest pierwszym, które łączy spożycie mleka niskotłuszczowego i chudego z nasileniem trądziku.

Badanie przeprowadzone wśród prawie 60 000 nastolatek wykazało związek między ilością spożywanego przez nie chudego mleka a prawdopodobieństwem wystąpienia trądziku. Wśród kobiet, które spożywały mleko niskotłuszczowe, ryzyko wystąpienia trądziku było o 50 procent większe niż wśród kobiet, które go nie spożywały. Inne produkty mleczne, takie jak napoje śniadaniowe instant i twaróg, były pozytywnie związane z trądzikiem. Naukowcy postawili hipotezę, że mleko było związane z trądzikiem ze względu na obecne w nim hormony wzrostu. W trzech innych badaniach odnotowano podobne wyniki.

Niskotłuszczowe produkty mleczne są kolejnym winowajcą w wyzwalaniu trądziku. W produktach tych brakuje krytycznych elementów potrzebnych dla zdrowej skóry. Hormon insulinopodobny czynnik wzrostu, produkowany w niskotłuszczowych produktach mlecznych, wyzwala trądzik. Pełnotłuste mleko, z drugiej strony, ma białko, które wiąże się z insulinopodobnym czynnikiem wzrostu. Jest to zatem najlepsza alternatywa dla mleka. Należy jednak pamiętać, że niektóre osoby mogą nie tolerować laktozy i powinny całkowicie unikać produktów mlecznych.

Pełne mleko

Jeśli masz przypadek trądziku, możesz zastanawiać się, czy picie pełnego mleka jest dla ciebie dobre. Istnieje ciekawe badanie, które pokazuje, że chude mleko jest gorsze dla trądziku niż mleko pełne. Zawiera więcej dodanego cukru i hormonów, podnosząc indeks glikemiczny Twojego organizmu i przyczyniając się do powstawania trądziku. Inne badanie wykazało, że spożywanie twarogu i sera śmietankowego zwiększało ryzyko wystąpienia trądziku. Naukowcy sugerują, że hormony wzrostu w mleku mogą odgrywać pewną rolę.

W kilku badaniach stwierdzono, że spożywanie mleka pełnego może pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia trądziku. Mleko zawiera zdrowe składniki, w tym insulinę i IGF-1. Hormony te są niezbędne dla dobrego zdrowia, ale bez tłuszczu nie są prawidłowo wchłaniane. Ponadto mleko zawiera również wapń i fosfor, dwa inne ważne składniki odżywcze dla organizmu. Ilość wapnia w mleku jest ważna dla osób cierpiących na trądzik, ponieważ nadmiar sebum blokuje pory i powoduje trądzik.

Metaanaliza przeprowadzona przez Tsoy i współpracowników wykazuje również znaczną niejednorodność, w tym zróżnicowany wiek i płeć uczestników badania oraz nasilenie trądziku. Jednak niejednorodność w badaniu była mniejsza, jeśli badacze rozwarstwili uczestników na podstawie ich wieku i płci. Ponadto, na wyniki badania nie miało wpływu to, czy uczestnicy mieli trądzik czy nie, ale im wyższe spożycie mleka, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że mleko może wpływać na trądzik.

Mleko chude

Picie niskotłuszczowych produktów mlecznych może przyczynić się do powstawania trądziku, zwłaszcza gdy produkty te nie zawierają odpowiedniej ilości tłuszczu. Oprócz braku tłuszczu, produkty mleczne zawierają hormon zwany insulinopodobnym czynnikiem wzrostu. Uważa się, że hormony te wywołują wybuchy trądziku. Pełnotłuste mleko zawiera białko, które wiąże się z tym hormonem. Białko to nie występuje w niskotłuszczowych produktach mlecznych. Dlatego zaleca się unikanie niskotłuszczowych produktów mlecznych.

Podczas gdy dieta niskotłuszczowa została powiązana z zapobieganiem trądzikowi, dieta bez nabiału ma swoje wady. Dieta pozbawiona produktów mlecznych może spowodować niedobór witaminy D i wapnia, które są potrzebne dla dobrego zdrowia. Niezależnie od rodzaju spożywanego mleka, ważne jest, aby uzupełnić swoją dietę o inne źródła tych witamin. W innym badaniu stwierdzono, że spożycie mleka jest związane z trądzikiem. Jedno z badań wykazało silną korelację pomiędzy spożywaniem chudego mleka a rozwojem trądziku. Podczas gdy nie było dowodów dotyczących związku między mlekiem pełnym i niskotłuszczowym, jogurt i ser miały słabszy związek z trądzikiem. Nie wiadomo jednak, jakie mechanizmy mają te produkty na trądzik.

W jednym z badań wykazano, że mleko chude ma inny wpływ na trądzik niż pełnotłuste produkty mleczne. Proces redukcji tłuszczu może wzmacniać zawarte w mleku substancje promujące insulinę i IGF-1, co może zwiększać poziom łoju i nasilać trądzik. W dwóch dużych badaniach obserwacyjnych stwierdzono, że dziewczęta z trądzikiem miały większe prawdopodobieństwo rozwoju trądziku niż te z czystą skórą. Jeśli to prawda, to chude mleko jest dobrym rozwiązaniem dla osób z trądzikiem.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You May Also Like
Jak leczyć trądzik grudkowo-krostkowy
Czytaj Dalej

Jak leczyć trądzik grudkowo-krostkowy

Aby leczyć trądzik grudkowo-krostkowy, dermatolodzy często przepisują antybiotyk stosowany miejscowo, taki jak klindamycyna lub erytromycyna. Łącząc nadtlenek benzoilu…